... nesten uten mennesker. Det var tittelen på en bok jeg skrev i 1998, og som fremdeles er en ganske godt bevart hemmelighet. Den har sin egen side her, og selv om mange av tekstene som er samlet på dette nettstedet ikke har noe med Norge å gjøre, er det herfra de er skrevet. Altså i et langt, kaldt land nesten uten mennesker. ‘Et langt, kaldt land’ er en underavdeling av ‘Engaging with the world’, Thomas Hylland Eriksens engelskspråklige nettsted. I denne avdelingen ligger et utvalg norskspråklige tekster av forskjellige slag. Bruk menyene. Dette vil uansett aldri bli et komplett arkiv. En strukturert labyrint, kanskje.
Denne podkasten laget jeg i 2019–20, og den består av to sesonger, der jeg snakker med interessante mennesker om smarttelefonen. I 2021 utgav jeg boken Appenes Planet, om hvordan smarttelefonen forandret verden. Jeg hadde stor glede av podkasten da jeg skrev boken. For tiden er Hyllands verden lagt på is, men en ny podkast er under utvikling sammen med Ståle Wig. Tittelen er «Små steder, store spørsmål», og de første episodene finnes på Universitetsplassen. Mer kommer i løpet av 2021.
Episode 5. Psykologen Ole Jacob Madsen snakker blant annet om “digital detox”, selvhjelpslitteraturen som skal hjelpe oss bort fra digital avhengighet og hvordan våre sosiale relasjoner og selvfølelse blir påvirket av smarttelefonen. Han er ikke uenig i at det er grunner til å være bekymret, men det er også mye å være ubekymret og positiv til.
Episode 4. In this episode, two perspectives on the sustainable city are presented by the barista and coffee importer Tim Wendelboe and the green, urban farmer Magnus Humle. Joining in the discussion about global justice, environmental responsibility and options for the 21st century city are the anthropologist Martin Demant Frederiksen and Thomas.
Episode 3. Avstanden mellom elfenbenstårnet og verden utenfor har krympet de siste årene, ikke minst takket være teknologiske endringer. Ståle Wig, Henrik Svensen og Norith Eckbo snakker med Thomas om hva som er god forskningsformidling og hvordan den kan oppnås.
Episode 2. Ida Aalen har skrevet bøker om sosiale medier, og skriver og snakker om dem i mange sammenhenger. Her snakker hun med Thomas om betydningen av å være bevisst på hvordan algoritmene fungerer, hvordan vi kan bli manipulert, om det kan tenkes å regulere de sosiale mediene for å unngå bivirkninger — og hvorfor det er viktig ikke å havne i en skyttergrav.
Episode 12. Professor Richard Ling, a leading researcher and theorist of the mobile phone, speaks with Thomas about the smartphone, ranging from the recent proliferation of smartphones in Myanmar, refugees from North Korea and shopping lists to micro-coordination, six degrees of separation (or less) and the emergence of global villages or dispersed Gemeinschaften.
Episode 11. Samfunnsviteren Einar Flydal, som i episode 10 forklarte sammenhengen mellom overgangen til nettverksøkonomi, privatisering og smarttelefonens verdensherredømme, tar i denne episoden opp et enda mer omstridt tema, nemlig de potensielle skadevirkningene av elektromagnetisk stråling fra trådløse nettverk.
Episode 10. Einar Flydal, som kjenner telekom-industrien fra innsiden, forklarer hvordan fiberoptikk, satellitter og trådløshet er et produkt av nettverksøkonomien, og hva smarttelefonens dominans i våre liv har å gjøre med dette.
Episode 9. Forfatteren og kommentatoren Torgrim Eggen ble tiltrukket av smarttelefonen fordi han har telefonskrekk. For ham er den først og fremst et medium for skriving og lesing, men også han opplever flimmer og fragmentering som resultat av det nye mediet. Her snakker han med Thomas bl.a. om papir og skjerm, Axel Jensen og skriftkulturens fremtid, den ideologiske polariseringen på Facebook og andre tveeggede sverd i smarttelefonens tidsalder.
Episode 8. Ståle Wig snakker med Thomas om å sette mobilen på svart/hvitt, konsentrasjonsvansker og hva som skjer på Cuba.
Episode 7. Henrik Sinding-Larsen setter smarttelefonen i en bredere kulturhistorisk sammenheng, og viser hvordan den er siste skudd på stammen i en lang utvikling som begynte med språket.
Episode 6. Forfatteren John Erik Riley snakker med Thomas om grensene mellom overvåkning og frigjøring, stillhet og tilgjengelighet, hva smarttelefonen gjør med vår evne til å lese bilder og sin siste bok, “Øynene i ørkenen”.
Episode 5. Medieprofessor Espen Ytreberg snakker med Thomas blant annet om fellesskap og fragmentering i smarttelefonens tid.
Episode 4. Det er viktig å kunne kjede seg, sier Maria Kartveit, som selv er en avansert bruker av smarttelefoner og annen ny teknologi, men også i stand til å legge dingsen fra seg en hel arbeidsdag. Hun deler sine tanker blant annet om personovervåkning, fine apper, personlig ansvar, papirbøker og – altså – kjedsomhet.
Episode 3. Peter Normann Waage: Det er blitt lettere å oversette, men vanskeligere å huske telefonnumre.
Episode 2. Dag Hessen: Synker gjennomsnittsintelligensen på grunn av smarttelefonen?
Episode 1. Eirik Newth: – På Google Maps er du alltid universets midtpunkt!